Παρακαλώ Επιλέγετε την Γλώσσα σας:

spanish German english

Τί ήταν το OSS;

General

Οταν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπήκαν στον πόλεμο, στις 7 Δεκεμβρίου του 1941, δεν υπήρχε κάποιο τμήμα αντικατασκοπείας το οποίο αναφερόταν κατ’ευθείαν στον πρόεδρο.

Αντ’αυτού, ο Στρατός, το Ναυτικό, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία (FBI), το Υπουργεό Εξωτερικών, και το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρονταν στον πρόεδρο, ενώ μερικές φορές οι πληροφορίες για το ίδιο θέμα εσυγκρούοντο από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών (OSS), ήταν η μυστική υπηρεσία πληροφοριών των Θνωμένων Πολιτειών που δημιουργήθηκε στις σκοτεινές ημέρες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, η υπηρεσία πρόδρομος τηε Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA). .

Τον Ιούνιο του 1942, ο Πρόεδρος Φράνκλιν Ρούζβελτ δημιούργησε το Γραφειο Στρατηγικών Υπηρεσιών για να συλλέγει στρατηγικές πληροφορίες και να επιδίδεται σε κατασκοπυτικές επιχειρήσεις και ειδικές αποστολές σε όλη την υφήλιο — για να είναι ενεργή σε όλα τα μέτωπα που αφορούσαν στα Αμερικανικά συμφέροντα. Ο σκοπός της υπηρεσίας ήταν να αποτρέψει ένα άλλο Pearl Harbor — καθώς και επιθέσεις και σε Αμερικανικό έδαφος, αλλά και σε εδάφη συμμάχων — πρίν να είναι πολύ αργά.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, το έθνος απέκτησε μία ανεξάρτητη υπηρεσία η οποία θα ναφερόταν κατ’ευθείαν στον πρόεδρο, και τα επί μέρους τμήματά της θα ενεπλέκοντο σε κάθε είδους βασικές δραστηριότητες κατασκοπείας και αντικατασκοπείας, προπαγάνδας, έρευνας και εφαρμογών, κλπ.

Ενα μεγάλο μέρος της αρχικής εκπαίδευσης και οργάνωσης έγινε με την βοήθεια των συμμάχων τους, της Μεγάλης Βρετανίας. Ο πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ επέλεξε πολύ σωστά τον Stewart Menzies — επικεφαλής της Βρετανικης Αντικατασκοπείας, ή “ΜΙ – 6” και τον Ουίλιαμ Στέφενσον, τον Καναδό αρχικατάσκοπο ο οποίος ήταν γνωστός με το κωδικό του όνομα “Ατρόμητος” (Intrepid) — γι αυτόν τον σκοπό. Ο Στέφενσον, οποίος έγινε στενός συνεργάτης του προέδρου Ρούζβελτ, πρότεινε ως υπεύθυνο όλων των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών τον καλό του φίλο Ουίλιαμ Ντόνοβαν (William J. Donovan).

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, όπως λένε. Ο Ντόνοβαν έχει μείνει στην ιστορία ως ο πατέρας των “Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών.” Ηταν παρασημοφορημένος βετεράνος του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου και ο μοναδικός στρατιώτης που του είχε ποτέ απονεμηθεί τις υψηλότερες διακρίσεις των Ηνωμένων Πολιτειών: το Μετάλλιο της Τιμής, ο Διακεκριμένος Σταυρός Υπηρεσιών, το Μετάλλιο Διακεκριμένων Υπηπεσιών, και το Μετάλλιο Εθνικής Ασφαλείας. Είχε τραυματισθεί στην Γαλλία, όπου του απενεμήθη η Ερυθροκύανη Καρδιά και ο Αργυρός Αστήρ, καθώς και πολλά μετάλλια ξένων ευγνωμόνων χωρών ανά τον κόσμο.

Το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών απεδείχθη απαράμιλλο και μεταξύ των Δυνάμεων του Αξονα και των Συμμαχικών Δυνάμεων, και ελέγετο ότι η ανδρεία του Ντόνοβαν διεμόρφωσε την υπηρεσία με τέτοιο τρόπο ώστε να εξελιχθεί κια να γίνει η καλύτερη Υπηρεσία Πληροφοριών που ειχε δει ποτέ ο κόσμος, και η οποία στρατολογούσε άνδρες και γυναίκες από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Μία φορά, υπερηφανευόμενος για τις επιλογές του, είπε ότι επρόκειτο για διδάκτορες του πανεπιστημίου που ανεδεικνύντο νικητές σε φασαρίες στα μπαρ.

Απο τους στρατολογηθέντες από τον Ντόνοβαν, είχαν τιμηθεί, μεταξύ άλλων, οι John Ford, Sterling Hayden, Julia Childs, and Moe Berg. Οταν άλλοι επίσημοι του Υουργείου Αμύνης έγειραν αντιρρήσεις σχετικά με τον χαρακτήρα των μελών του Γραφείου Στρατηγικών Υπηρεσιών , απάντησε: “Προτιμώ έναν νεαρό λοχαγό που έχει τον τσαμπουκά να παραβεί σαφείς διαταγές, παρά έναν υπέρ του δέοντος πειθαρχημένο συνταγματάρχη που σκέπτεται μόνο τον εαυτόν του.”

 

Δείτε:

OSS

Σύλλογος του OSS

Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών

 

 

back2homegreek