Παρακαλώ Επιλέγετε την Γλώσσα σας:

spanish German english

Η Αγγλία στον Πόλεμο

Winston-Churchill

 

Αυτή ήταν η καλύτερή τους στιγμή.”

— Ουίνστον Τσώρτσιλ

 

Στις 8 Ιουνίου 1940, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ έδωσε μία ομιλία στην Βρετανική Βουλή. Είπε “Η Μάχη της Γαλλίας πήρε τέλος. Αναμένω να αρχίσει η Μάχη της Βρετανίας.”

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ δεν απογοητεύθηκε, διότι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1940, Γερμανικά και Βρετανικά αεροσκάφη συγκρούσθηκαν στους αιθέρες πάνω από την Αγγλία. Η Μάχη της Βρετανίας απετέλεσε μία σημαντική καμπή του πολέμου. Στις 17 Ιουνίου 1940, οι ηττημένοι Γάλλοι υπέγραψαν ανακωχή με τους Γερμανούς.

 

 

Dogfights-above-the-Albert-Memorial

The-Luftwaffe

Η Αγγλία ήταν τώρα μόνη της κατά των ισχυρών Γερμανικών Δυνάμεων, οι οποίες είχαν κατακτήσει την Δυτική Ευρώπη σε λιγότερο από δύο μήνες. Αλλά ο πρωθυπουργός Τσώρτσιλ συσπείρωσε τον κόσμο μέσω ραδιοφώνου και ενεθάρρυνε όλους όσους βοηθούσαν να κατασβέσουν τις φωτιές και κρυβόντουσαν στο μετρό κατά τις Γερμανικές αεροπορικές επιδρομές.

Η Βασιλική Αεροπορία της Αγγλίας (RAF) αντιστάθηκε γενναία στις αερομαχίες.

Συνολικά, όχι απλά στέφθηκε με επιτυχία η αντίσταση, αλλά αντιλήφθηκαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Ναζιστική επιθετικότητα μπορούσε να αναχαιτισθεί.

 

Spotters

Παρά το ότι η Γερμανική αεροπορία, η Luftwaffe, βομβάρδιζε ακατάπαυστα στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους, δεν κατάφερε να αποκτήσει υπεροχή επί της Αγγλικής RAF. Η αποφασιστική νίκη έσωσε την Αγγλία από εισβολή από την θάλασσα και πιθανή Γερμανική κατοχή.

 

blazes-in-London

Η Μάχη της Βρεατνίας έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη νικηφόρα μάχη στον αέρα και ο Τσώρτσιλ έδωσε μία ομιλία η οποία έμεινε αξέχαστη λόγω των φράσεων Αυτή ήταν η καλύτερη στιγμή τους και Ποτέ τόσοι πολλοί δεν όφειλαν τόσα σε τόσους λίγους.

 

Μπορεί να τελείωσε η Μάχη της Βρετανίας, η Μάχη του Ατλαντικού όμως δεν είχε ακόμη κερδιθεί. Εξ αιτίας των νικών της Γερμανίας στην Γαλλία και στην Νορβηγία, τα υποβρύχια τύπου U μπορούσαν να δρουν ανενόχλητα σε όλον τον Ατλαντικό. Εκατομμύρια τόνων Συμμαχικού υλικού κατεστράφησαν και πολλές ζωές χάθηκαν. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν τον ρόλο συνοδού, ώστε να μπορούν Συμμαχικές νηοπομπές εμπορικών πλοίων να παραδίδουν ασφαλώς στην Αγγλία τρόφιμα, πρώτες ύλες, και στρατιωτικό υλικό. Εάν η Γερμανία είχε μπορέσει να αποτρέψει αυτές τις νηοπομπές από το φθάσουν στην Μεγάλη Βρετανία, η έκβαση του πολέμου θα ήταν δραματικά διαφορετική.

 

During-raid

Allied-merchant-ship-torpedoed

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Τσώρτσιλ μιλούσε στο ραδιόφωνο τα βράδυα, ενώ παράλληλα και η Βασιλική οικογένεια κρατούσε το ηθικό ψηλά. Οταν άρχισε ο πόλεμος στην Αγγλία το 1939, ο Βασιλιάς Γεώργιος ο 6ος και η σύζυγός του Βασίλισσα Ελισάβετ βασίλευαν ήδη τρία χρόνια. Ο Βασιλιάς αρνήθηκε να φύγει από το Λονδίνο και παρέμειναν στο Παλάτι Μπάκινγκχαμ κατά την διάρκεια του πολέμου.

 

 

Allied-convoy-with-air-cover

Το Παλάτι Μπάκινγκχαμ βομβαρδίστηκε εννέα φορές. Ο Βασιλιάς Γεώργιος ο 6ος επισκέφθηκε τα Βρετανικά στρατεύματα στην Ευρώπη και στην Αφρική. Το βασιλικό ζεύγος επισκέπτονταν τα βομβαρδισμένα ερείπια γύρω από Λονδίνο και άλλες πόλεις οι οποίες είχαν υποστεί ζημίες, δίνοντας ενθαρρυντικές ομιλίες όπου κι αν πήγαιναν.

The-Royal-Family-after-a-London-bombing

Παρά το γεγονός όμως ότι αντιμετώπιζαν αεροπορικές επιδρομές, διακοπές ηλεκτροδότησης, και δυσάρεστες ειδήσεις από διάφορα μέτωπα του πολέμου, οι Αγγλοι έγιναν γνωστοί σε όλον τον κόσμο για την ατσάλινη αποφασίστικότητά τους.

Αδελφομένοι με άλλα έθνη της Κοινοπολιτείας, ειδικά τον Καναδά, την Αυστραλία, και την Νέα Ζηλανδία, μία νέα δύναμη βοήθησε την Αγγλία να αναδυθεί μέσα από τις πιο δύσκολες ώρες του πολέμου.

 

 

last-pix

 

Αυτές οι τρεις χώρες της Κοινοπολιτείας, συμπεριλαμβανομένων και των Ινδών Σικ απο την επαρχία Πουντζάμπ, έστειλαν τον στρατό τους να πολεμήσουν στον Ειρηνικό, στην Ευρώπη, και στην Αφρική, διατηρώντας το ηθικό των Αγγλων στρατιωτών σε όλον τον κόσμο σε υψηλά επίπεδα.

Οι οιωνοί για την Αγγλία φαίνονταν αποθαρρυντικοί τα πρώτα χρόνια του πολέμου, άλλαξαν όμως αργότερα χάριν της ηγεσίας και των αντοχές του Βρετανικού έθνους.

 

 

 

Δείτε:

Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο

Το BBC — 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος

Εθνικά Αρχεία Ηνωμένων Πολιτειών 

 

Οι φωτογραφίες προσφορά των Εθνικών Αρχείων των Ηνωμένων Πολιτειών, του BBC, και Αυτοκρατορικού Πολεμικού Μουσείου

 

 

 

back2homegreek