Παρακαλώ Επιλέγετε την Γλώσσα σας:

spanish German english

Στρατόπεδο X

camp-x

Εν έτει 1942, η συνηθισμένη ταμπέλα στην είσοδο του Στρατοπέδου Χ κρύβει έντεχνα το γεγονός ότι πρόκειται για μία μυστική όπου διδάσκονται επιχειρήσεις σαμποταζ, τεχνικές εξουδετέρωσης του εχθρού, καθώς και μαθήματα κατάρτισης κατασκόπων.

Το Στρατόπεδο Χ ήταν η μυστική βάση ειδικών δυνάμεων και εκπαίδευσης κατασκόπων στις ακτές της λίμνης Οντάριο, στον Καναδά, την οποία είχε ιδρύσει ο Καναδο-βρετανός κατάσκοπος θρύλος Sir William Stephenson, κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο χώρος σήμερα ονομάζεται The place today is called το Πάρκο “των Ατρομήτων” προς τιμήν του κωδικού ονόματος του Stephenson’s κατά την διάρκεια του πολέμου.

Το Στρατόπεδο Χ λειτούργούσε αποκλειστικά για να εκπαιδεύονται σαμποτέρ του Εκτελεστικου Ειδικών Επιχειρήσεων ή Special Operations Executive (SOE). Υπήρχαν τρεις μόνο σχολές υπό την εποπτεία της Μυστικής Βρετανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που λειτουργούσαν εκτός της Μεγάλης Βρετανίας: Μία στην Σιγκαπούρη, η οποία ονομαζόταν Σχολή Ειδικής Εκπαίδευσης 101 ή Special Training School 101 (STS 101), μία στην Χάϊφα της Παλαιστίνης, η (STS 102), και μία στον Καναδά, η (STS 103). Οταν μπήκαν στον πόλεμο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο William Donovan άρχισε να στέλνει πράκτορες στην STS-103, στην Σχολή του Καναδά, ή αλλοιώς Στρατόπεδο X, για να εκπαιδευθούν στην λεγόμενη τότε “σχολή μακελειού και φόνου.”

Αυτοί οι πράκτορες εκπαιδεύονταν σε μία μεγάλη γκάμα τεχνικών, και ειδικά σε τεχνικές σιωπηλής εξουδετέρωσης, τόσο χωρίς όπλα, όσο και με διαφόρων ειδών όπλα. Επίσης, εκπαιδεύονταν σε σαμποτάζ, κατεδαφίσεις, ανάγνωση χαρτών, στον κώδικα Morse και στην κρυπτογράφηση, καθώς και στο καμουφλάζ..

Dangerous-dan

Ο πιο σημαντικός μεταξύ των εκπαιδευτών ήταν ο Ουίλιαμ Φαίρμπαιριν (William Fairbairin) , το οποίον είχαν στρατολογήσει οι Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες και ο οποίος ήταν γνωστός κατά την διάρκεια του πολέμου με το ψευδώνυμο “Ο Επικίνδυνος Νταν.” Μαζί με τον εκπαιδευτή μάχης σώμα με σώμα Ερικ Σαϊκς (Eric Sykes), εκπαίδευσαν εκατοντάδες Αμερικανούς, Καναδούς, και Βρετανούς καταδρομείς και πράκτορες του SOE και του OSS. Οι τεχνικές του στις μάχες σώμα με σώμα, στην χρήση του πιστολιού, καθώς και στην χρήση του μαχαιριού διέπονταν από την φιλοσοφία “Να τα δώσεις όλα και να επικρατήσεις πάση θυσία…χωρίς να νοιάζεσαι για τους κανόνες…και γνωρίζοντας ότι εάν δεν σκοτώσεις, θα σε σκοτώσουν.”

Ο William Donovan ίδρυσε αργότερα τις δικές του βάσεις εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως στις πολιτείες Maryland και Virginia, καθώς και στο Κάϊρο της Αιγύπτου. Οι μεγαλύτερες ήταν μακράν η βάση που βρισκόταν στην περιοχή που ονομάζεται σήμερα Prince William Forest, κοντά στην πόλη Quantico της πολιτείας της Virginia, και η βάση στον δρυμό Catoctin Mountain Park, στην πολιτεία της Maryland.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είχαν σκοπό να εξοικιώνουν τους εν δυνάμει κατασκόπους σε εξομοιωμένες συνθήκες όπου οι απαιτήσεις και η πίεση προσομοίαζαν τις πραγματικές συνθήκες όπου θα εστέλλοντο να δράσουν. Αυτό σήμαινε ότι εκπάιδευαν μόνο τους άριστους κα απέσυραν απο την εκπαίδευση όσους δεν διεφαίνετο ότι ήταν ικανοί να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Η εκπαίδευση απαρτίζετο από κατάρτιση σε μάχη σώμα με σώμα, από απόκτηση δεξιοτήτων με συγκεκριμένα όπλα, καθώς και από συλλογή πληροφοριών και εκτέλεση σαμποτάζ.

Small-arms-trainingΜετά την λήξη του πρώτου σταδίου εκπαίδευσης, ο εκπαιδευόμενος μάθαινε πτώση με αλεξίπτωτο, ακολούθως πώς να εκτελεί σαμποτάζ, πώς να ηγειται πατριωτικών οργανώσεων με επιτυχία, εάν επιλέγετο μέλος των Ειδικών Επιχειρήσεων ή Special Operations (SO). Κατά την διάρκεια όλης της εκπαίδευσης, δεν εδίδετο έμφαση μόνο στις δεξιότητες και στην φυσική κατάσταση, αλλά και στην αυτοπεποίθηση και ευρυματικότητα του υποψηφίου κατασκόπου, δίνοντας εξαιρετική σημασία στην πρακτική και άμεση αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών θα μπορούσαν να παρουσιαστούν κατα την διάρκεια της αποστολής.

 

TraineesDeciphering

 

Η ανώτερη εκπαίδευση των πρακτόρων των Μυστικών Υπηρεσιών, ή Secret Intelligence (SI), συμπεριελάμβανε κώδικα Morse, αποκρυπτογράφηση και κρυπτογράφηση μηνυμάτων, και θανατηφόρες αμυντικές δεξιότητες.

 

 

Fairbairm

 

Η εκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων ή η Αμυντική Εκπαίδευση, αντλούσε έμπνευση από την αυθεντία σε θέματα τεχνικής μάχης σώμα με σώμα, τον — William Fairbairn. Εκανε χρήση της ανηλεούς τεχνοτροπίας του — την οποίαν έμαθε κατά την περίοδο που υπηρετούσε ως αστυνομικός στην Σαγκάη — εκπαιδεύοντας πολλούς αφελείς νεοσύλλεκτους, και εξελίχθηκε ως ο φόβος και τρόμος πολλών εκπαιδευτών οι οποίοι υπηρετούσαν και στο SOE και στο OSS.

 

 

Διαβάστε την συναρπαστική ιστορία της εκπαίδευσης του Δουνδουλάκη, στο βιβλίο ΗΜΟΥΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΣΑΛΟΝΙΚΗ.

 

 

 

ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΙΤΕ:

Στρατόπεδο X

Παροχή Εκπαίδευσης OSS στην Εθνική Υπηρεσία Δρυμών των Η.Π.Α.

 

Ο συγγραφέας επιθυμεί να καταστήσει γωνστό σε όλους ότι αισθάνεται χρέος για τις αναρίθμητες διαθέσιμες πηγές και έγγραφα του OSS που αποτελούν μέρος αυτού του ιστότοπου, καθώς και ότι σέβεται και τιμά την συμπερίληψη των συγκεκριμένων ευαίσθητων φωτογραφιών. Ομοίως, επιθυμεί οι δικές του φωτογραφίες να τύχουν παρόμοιας αντιμετώπισης στην ΓΚΑΛΕΡΙ.

Προσφορά του Lynn Philip Hodgson, της Εθνικής Υπηρεσίας Δρυμών των Η.Π.Α., και του John Whiteclay Chambers II.

 

back2homegreek