Παρακαλώ Επιλέγετε την Γλώσσα σας:

spanish German english

Η Εμπόλεμη Αμερική

“7 Δεκεμβρίου 1941…μία μαύρη ημέρα της ιστορίας.”

USS-West-Virginia

Roosevelt

Ο Πρόεδρος Ρούζβελτ είπε αυτά τα αλησμόνητα λόγια την επόμενη ημέρα που Ιαπωνικά αεροσκάφη τορπίλισαν το Περλ Χάρμπορ, αρχίζοντας έτσι η μακρά Αμερικανική εμπλοκή στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αναπάντεχη επίθεση της αυτοκρατορίας της Ιαπωνίας στην μεγάλου βάθους ναυτική βάση στην Χαβάϊ, σκότωσε ή τραυμάτισε πάνω από 3.500 χιλιάδες άνδρες και γυναίκες. Και τα οκτώ θωρηκτά του Αμερικανικού Ναυτικού υπέστησαν βλάβες, ενώ τα τέσσερα βυθίσθηκαν. Ο Ρούζβελτ ζήτησε από το Κονγκρέσο να κηρύξει τον πόλεμο στην Ιαπωνία, πράγμα που έγινε σε λιγότερο από μία ώρα.

 

Americans-line-up-to-go

Ο Πόλεμος κινητικοποίησε πάνω από εννέα εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, καθώς πλήθη έσπευσαν να καταγραφούν στα τοπικά κέντρα στρατολογίας. Ηταν άνδρες και γυναίκες από όλες τις φυλές, λευκοί και έγχρωμοι, όπως Αφρο-Αμερικανοί, Αμερικανοί-Ινδιάνοι, και Αμερικανοί Ιαπωνικής καταγωγής. Οποιοι κι αν ήταν οι λόγοι τους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του καθήκοντος, υπέστησαν τις ίδιες διακρίσεις που υφίσταντο και ως πολίτες. Αυτοί οι Αμερικανοί ένοιωσαν την επιθυμία να υπηρετήσουν την πατρίδα τους, παρά την απρεπή συμπεριφορά που εισέπρατταν από τους περισσότερους άλλους Αμερικανούς. Αναζητούσαν την ευκαιρία να αναγνωρισθούν οι ικανότητές τους και όχι το σταθερό εισόδημα που θα τους προσέφερε μία σταθερή εργασία. Με λίγα λόγια, οι περισσότεροι ένοιωθαν Αμερικανοί, ανεξάρτητα σε ποιά φυλή ανήκαν και ένοιωθαν υπερήφανοι που θα υπηρετούσαν την πατρίδα τους.

 

African-American-women-in-England

 

Πολλοί εργάτες εργοστασίων, καθώς και επαγγελματίες, έφυγαν για να πολεμήσουν, αλλά τα κενά που δημιουργήθηκαν τα κάλυψαν γρήγορα άλλοι. Οι γυναίκες ανέλαβαν δράση και το Υπουργείο Αμύνης άρχισε να τους παρέχει στρατιωτική εκπαίδευση, αναγνωρίζοντας την δυναμική που κατείχαν. Νέες υπηρεσίες δημιουργήθηκαν, τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές, και οι γυναίκες αποδέχθηκαν αυτούς τους ρόλους με μεγάλο ενθουσιασμό. Μία υπηρεσία αντέγραψε το πρότυπο της Βρετανικής “ATA (Air Transport Auxiliary) Girls,” δηλαδή, Βοηθητικές Ιπτάμενες, οι οποίες αυτοαποκαλούντο WASPS (Women’s Air Service Pilots), δηλαδή Αεροπορική Υπηρεσία Γυναικών Πιλότων. Το ακρόνυμο WASP σημαίνει “σφήκα” στα Αγγλικά.

 

 

WASPs

Η καθημερινότητα άλλαξε, καθώς κυριάρχησε η διανομή βενζίνης, ειδών ένδυσης, κρέατος, και χαρτιού με δελτίο. Εδωσαν στις οικογένειες βιβλιάρια προμηθειών, δελτία, έτσι ώστε να μην συσσωρεύει ο κόσμος αναλώσιμα υψηλής ζήτησης, και άρχισαν να ξεφυτρώνουν σε όλη την Αμερική “κήποι της νίκης” όπου οι πολίτες καλλιεργούσαν λαχανικά και φρούτα. Η κυβέρνηση δεν είχε ακόμη ξεπεράσει τις μακροχρόνιες συνέπειες της Μεγάλης Κρίσης και, το 1940, πάνω από οκτώ εκατομμύρια εργάτες ήταν ακόμη άνεργοι. Τώρα ο Ρούζβελτ απαίτησε από τα εργοστάσια να προσλάβουν γυναίκες και να λειτουργούν ακατάπαυστα, ελπίζοντας να καλυφθούν έτσι τα κενά που δημιουργήθηκαν από την κατάταξη των ανδρών στον στρατό. Μία μυθική εργάτρια στην βιομηχανία χάλυβα έγινε σημείο αναφοράς όλων των γυναικών που άρχισαν να εργάζονται σε εργοστάσια, σε σημείο να γίνει λαϊκή εικόνα. Σε όλη την Αμερική μπορούσε να δει κανείς αφίσσες της “Ρόζυ που πριτσίνωνε.”

 

Rosie-the-Riveter

Detroit-auto-makers-would-build-tanks

Για να εξασφαλισθεί η ανάπτυξη της Αμερικανικής Πολεμικής μηχανής στο έπακρον, ο Ρούζβελτ ίδρυσε την Επιτροπή Πολεμικής Βιομηχανίας. Η ΕΠΒ ρύθμιζε όλη την βιομηχανική παραγωγή, κατανέμοντας επιλεκτικά πρώτες ύλες και καύσιμα για τις ανάγκες του πολέμου. Κατασκευάσθηκαν χιλιάδες στρατιωτικά οχήματα, καταργώντας την παραγωγή οχημάτων Ιδιωτικής Χρήσης. Κανένα αυτοκίνητο, φορτηγό, ή ανταλλακτικό δεν κατασκευάσθηκε από τον Φεβρουάριο του 1941 έως τον Οκτώβριο του 1945. Ο Ρούζβελτ επέβαλε και την διανομή με δελτίο ζωτικών πρώτων υλών, όπως το καουτσούκ.

 

Ernie-Pyle

 

Καθώς οι Αμερικανοί εργάζονταν ακούραστα, άκουγαν στο ραδιόφωνο τον Ρούζβελτ και διάβαζαν πολλά άρθρα στις εφημερίδες. Οι άνδρες και οι γυναίκες που πολεμούσαν στο εξωτερικό αρέσκοντο να ακούνε διάσημους δημοσιογράφους, όπως τον Ernie Pyle. Εκαναν τις γκρίζες μέρες που ζούσε η χώρα λίγο πιο υποφερτές και έτσι προέκυψε αυτό που ο Tom Brokaw ονόμασε “Η Λαμπρότερη Γενιά.”

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ:

Εθνικό Μουσείο 2ου Παγκοσμίου Πολέμου

Γυναίκες Πιλότοι Υπηρεσίας Αέρος

Μουσείο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου του Ernie Pyle

Προεδρική Βιβλιοθήκη και Μουσείο τπυ Φράνκλιν Ντ. Ρούζβελτ

 

Οι φωτογραφίες είναι προσφορά του Εθνικού Μουσείου του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, του Μουσείου WASP του 2ου Παγκοσμίου πολέμου, του History Channel, του Εθνικού Δημοσίου Ραδιοφώνου, των Εθνικών Αρχείων, και του Μουσείου του Ernie Pyle

 

 

 

back2homegreek